Bach integraal

Pieter van Dijk
1
September
20:30 uur
Pieter van Dijk

Pieter van Dijk werkt momenteel onder de noemer Bachintegrale aan de opname van alle orgelwerken van Bach. Een groot deel daarvan speelt hij op zijn thuisorgel in de Sint-Laurenskerk in Alkmaar. Zo’n omvangrijk project met de focus op één componist leidt weer tot een frisse blik op de composities, de interpretatie en de uitvoering, maar brengt ook altijd wel verrassingen aan het licht. Zo selecteerde Van Dijk voor deze avond voornamelijk wat minder bekende werken uit alle genres orgelmuziek die Bach heeft gecomponeerd.

Programma

Praeludium et Fuga g-moll BWV 535
Wir Christenleut BWV 710
Allein Gott in der Höh sei Ehr (bicinium) BWV 711
Fantasia „Jesu meine Freude“ BWV 713
Herr Jesu Christ, dich zu uns wendt BWV 709
Sonata I in Es-dur BWV 525
(allegro)-adagio-allegro
Partita „Ach, was soll ich Sünder machen“ BWV 770
Praeludium et Fuga a-moll BWV 543

Pieter van Dijk (1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij vormt samen met Frank van Wijk de artistieke leiding van het Orgelfestival Holland. www.orgelfestivalholland.nl

Zijn orgelopleiding ontving hij van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck (1986) behaalde hij prijzen. Pieter van Dijk maakte verscheidene cd's  op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk. De dvd 'Alkmaar- the Organs of the Laurenskerk' ontving in 2013 de Preis der Deutsche Schallplattenkritik.

In 2017 startte van Dijk een opnameproject rond de orgelwerken van J.S. Bach. De eerste 5 dubbel cd's met o.a. de Clavierübung III, de Leipziger Choräle en de Neumeister collectie zijn inmiddels verschenen. Meer informatie: www.dmp-records.nl

Pieter van Dijk  vormt een orgelduo met Frank van Wijk en Maurizio Croci en treedt regelmatig op als continuospeler met Annegret Siedel (barokviool) en Elina Keijzer (blokfluit). Ook werkt hij regelmatig samen met het Amstel Quartet en La Sfera Armoniosa. Hij publiceerde artikelen over M. Weckmann, J.P. Sweelinck, J.S. Bach en K. Straube. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen (ondermeer in Alkmaar, Amsterdam, Freiberg, Gdansk, Innsbruck, Kotka, Lausanne, Lübeck en Toulouse). Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse Europese landen, de VS en Japan.

Koop uw tickets in de webshop van 'Ik ben aanwezig'  button