Jan Welmers

Jan Welmers
19
June
20:30 - 22:00 uur

 

Licht en Donker VI wordt dit jaar op diverse plaatsen in het land uitgevoerd, ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de componist Jan Welmers in 2017. Deze compositie is het zesde deel van de serie Licht en Donker dat Welmers geschreven heeft voor orgel, koor en saxofoonkwartet.
Het is een bijzonder grootschalig werk, waarbij de ruimtelijkheid centraal staat. De kenmerken van de stijl van de componist, minimal music waartegen lange lijnen geplaatst zijn, komen ook in dit werk weer duidelijk naar voren. Het saxofoonkwartet mengt op een bijzondere wijze met zowel het orgel als de menselijke stem.
De uitvoering in Nijmegen is bijzonder omdat de componist lange tijd organist van het Königorgel was.

Naast Licht en Donker worden nog een aantal andere composities uitgevoerd:

Giya Kancheli - Amao Omi voor koor en saxofoonkwartet
Christoph Enzel – Rosenkranz Loops, soundscape voor koor en saxofoonkwartet
Christoph Enzel – Close to the edge voor koor en saxofoonkwartet
Ronald Moelker - L’Infinito voor koor en saxofoonkwartet

Consensus Vocalis o.l.v. Klaas Stok
Axes Quartet:Ties Mellema, Niels Bijl, Christoph Enzel en Jay Byrnes
Jetty Podt - orgel
Heleen Koele – sopraan
Steven van Gils – tenor

Het Axes Quartet maakt deel uit van een gloednieuw kamermuziek collectief rondom saxofonist Niels Bijl. Axes verzorgt wereldwijd concerten in verschillende samenstellingen. Voor het project Licht en Donker bestaat het Axes Quartet uit Christoph Enzel (Berlijn), Jay Byrnes (Sydney), Ties Mellema (Amsterdam) en Niels Bijl (Enschede).


Jetty Podt studeerde orgel en kerkmuziek aan het conservatorium van Arnhem bij Johan van Dommele en Bert Matter (1987 diploma DM met onderscheiding). Zij vervolgde haar orgelstudie aan het Utrechts conservatorium bij Jan Welmers. Zij richtte zich daar in het bijzonder op de uitvoeringspraktijk van laatromantische en twintigste-eeuwse orgelmuziek (1988 diploma UM).


Consensus Vocalis is het professionele koor in het oosten van Nederland en is samen met de andere professionele muziekgezelschappen van groot belang voor de culturele infrastructuur (Nederlandse Reisopera, Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest) in landsdeel Oost.
Het koor is actief door heel Nederland en de vaste en gewaardeerde samenwerkingspartner van onder andere de Nederlandse Reisopera (operaproducties), Orkest van het Oosten, Het Gelders Orkest en Rotterdams Philharmonisch Orkest (barok tot hedendaags), Musica Amphion, Holland Baroque en Concerto d’Amsterdam (barok), Nederlands Blazers Ensemble (hedendaags, wereldmuziek), Metropole Orkest (jazz, pop, hedendaags), Parnassus Ensemble en Valerius Ensemble (barok tot hedendaags) en ArtEZ conservatorium Zwolle (talentontwikkeling). Het koor werkte de afgelopen jaren met dirigenten als Klaas Stok, Jan Willem de Vriend, Jaap van Zweden, Ed Spanjaard, Antony Hermus, Antonello Manacorda, Jules Buckley, Julia Jones en Ilyich Rivas.
Consensus Vocalis heeft een geheel eigen klank die in alles te herkennen is: helder, expressief, intens en vol overgave.