Wout van Andel

Wout van Andel
21
August
20:30 uur

 

Wout van Andel plaatst de Nederlandse orgelmuziektraditie naast de Franse. Beide tradities onderscheiden zich duidelijk van elkaar. De Nederlandse orgelmuziek heeft net als de Duitse vaak een melodie van een (kerk)lied als uitgangspunt. Wat past bij het gebruik dat het orgel dat in de kerk de gemeentezang begeleidt en omlijst. In Frankrijk is de solistische orgelmuziek nauwelijks gebaseerd op kerkmelodieën omdat koormuziek een veel grotere rol speelde dan gemeentezang. De Franse componisten hanteren daarom veel meer vrijere thema’s. Pas in de 20ste eeuw verandert dat. Daarvan is het Te Deum van Jean Langlais als finale een mooi voorbeeld.

Nederland

Piet Kee (1975)
Fantasie over Wachet auf, ruft uns die Stimme
Johan Th. Lemckert (1940)
Partita Nun komm' der Heiden Heiland    
Choral (zetting M. Vulpius) - Prélude (Introïtus)
Canon ostinato (Offertorium) - Refreinen (Sub communione) -
Toccata (Postludium)
Henk Klop (1946 - 2017)
Dans une douce joie (In dulci jubilo)
Willem Tanke (1959)
Dans nr. V uit Five dances

Frankrijk

J.A. Guilain (ca. 1680 - ca. 1739)
Suite op de 2e toon
Prelude - Tierce en taille - Duo - Basse de Trompette
Trio de Flutes - Dialogue - Petit Plein Jeu
A.P.Fr. Boëly (1785 - 1858)
Fantasie en Fuga in Bes opus 18 nr. 6
J.A. Alain (1911 - 1940)
2e Fantasie
A. Honegger (1892 - 1955)
Fuga in cis    
J. Langlais (1907 - 1991)
Te Deum

Wout van Andel, geboren in 1953 te Rotterdam, begon zijn muziekstudie op 4½-jarige leeftijd met pianolessen, hoewel hij al een voorliefde toonde voor het orgel. De toen geldende opvatting was dat pianospelen beter was voor de technische ontwikkeling. Toen hij 11 jaar oud was kreeg hij orgelles van Jan Brandwijk. Na verder lessen te hebben gehad van o.a. Henk Klop te Rotterdam en Mees van Huis te Utrecht ving hij begin 1973 de vakstudie aan bij Nico van den Hooven aan het Utrechts Conservatorium. Daar behaalde hij in 1977 het einddiploma solospel. Hij zette zijn studie nog enige tijd voort bij Ewald Kooiman te Amsterdam.
In 1978 won hij de eerste prijs van het te Nijmegen gehouden tweejaarlijkse Internationale Rijnstreek Orgelconcours.
Naast optreden als solist musiceert hij graag samen met anderen.  Koor-, solistenbegeleiding en continuospel (orgel en klavecimbel) geven daarvoor volop gelegenheid.
Als componist heeft hij meegewerkt aan de bundels Koraalbewerkingen over de 491 gezangen, Koraalbewerkingen over de 150  psalmen, Koraalboek bij de 150  psalmen, het Nieuw orgelboek bij de 491 gezangen en als lid van de muziekcommissie van de redactie van het Liedboek 2013 ook aan de begeleidings- en koorbundel daarbij.
Als één van de samenstellers van de liedbundel 'Hoop van alle volken' heeft hij diverse begeleidingen bij deze bundel geschreven.
Het overige oeuvre bestaat uit werken voor orgel, orgel/piano + cantorij (en instrumenten), vrijwel alle geschreven voor liturgisch gebruik.
Hij heeft meegewerkt aan diverse cd-producties, o.a. aan de cd-boxen ‘Het Historische Orgel’ en ‘Orgels in Nederland’, en aan drie cd’s met werken van o.a. Gerrit Wielenga. Als lid van de muziekcommissie van de redactie van het Liedboek 2013 heeft hij meegewerkt aan de totstandkoming van de begeleidings- en koorbundel bij het Liedboek.
Van Andel is organist van de Grote Kerk in Apeldoorn sinds 1 december 2012. In 2014 verscheen een cd van zijn spel op het orgel aldaar.
Als docent orgel en methodiek is hij werkzaam te Apeldoorn, Leusden en Woudenberg.