Orgel danst de tango: van Bach tot Piazolla

Argentijnse tango
20
June
20:30 - 22:00 uur
Berry van Berkum & Gerard van Duinen, bandoneon

Orgel en tango liggen dichter bij elkaar dan gedacht. Tussen het instrument en de expressieve dans zitten maar twee schakels. De bandoneon werd midden 19e eeuw in kerken een goedkoop alternatief voor het orgel. Daarna belandde de bandoneon via de grote volksverhuizingen van de 19e eeuw in de arme achterbuurten van Buenos Aires. Daar werd het al snel het kenmerkende instrument van de tango.
Klassieke orgelmuziek en tango liggen ook dichter bij elkaar dan gedacht. Bach verwerkte in zijn composities veel dansvormen, hij wordt wel de meester van de dans genoemd. Bovendien bevat zowel de muziek van Bach als de tango veel dramatiek. Is de link tussen Bach en tango nog indirect, de klassieke orgelcomponist Guy Bovet bracht de tango letterlijk in de kerkmuziek.
Toch blijft er een spanningsveld tussen kerkmuziek en dans. Maar het is een spanning die nieuwsgierigheid wekt. Verwijdering en toenadering: ook dat is tango. Naast de dans en drama van Bach en de tango's van Bovet, maken solowerken op bandoneon en een ensemble dat dansmuziek van tangocomponist Piazolla speelt, het concert compleet. En logisch vervolg daarop is een tangosalon met DJ Arnoud in samenwerking met tangodansschool El Corte.

M.m.v. Cecilia van Berkum (viool), Marcel Snijders (contrabas) en dansschool El Corte