Titelouze, Cabezón, Cornet, Weckmann, Bach

Léon Berben
6
August
20:30 uur
Léon Berben

Als klavecinist en organist kan Léon Berben worden beschouwd als meester in zijn vak. Zijn omvangrijke kennis van muziekgeschiedenis en historische uitvoeringspraktijken maken hem tot één van de leidende figuren onder de oude muziekspecialisten van zijn generatie. Zijn repertoire omvat met name klaviermuziek gecomponeerd tussen 1550 en 1790.
De solo cd-opnamen van Léon Berben werden door de internationale pers lovend ontvangen en met grote regelmaat bekroond, onder andere met de Diapason d’Or, Monde de la Musique’s 'Choc' alsook de Duitse Vierteljahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik.
Léon Berben studeerde orgel en klavecimbel aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag bij Gustav Leonhardt, Ton Koopman en Tini Mathot en behaalde het diploma Uitvoerend Musicus voor zowel orgel als klavecimbel. Hij was vanaf 2000 klavecinist van het door Reinhard Goebel geleide Musica Antiqua Köln, waarmee hij concerteerde over de hele wereld. Sinds de opheffing van het ensemble eind 2006 richt hij zich volledig op zijn solocarrière, die hem voert naar vele internationaal gerenommeerde muziekfestivals.
Als titulair-organist is hij verbonden aan het historische orgel van de St. Andreaskerk in Ostönnen, waar zich een van de in oorsprong oudst bespeelbare orgels ter wereld bevindt. Hij is in deze functie ook mede verantwoordelijk voor de concertserie.

Programma

Koororgel
J. Titelouze (1563-1633) - Pange Lingua Gloriosi, Verset 1 & 2

P. Cornet (c. 1575-1633) - Fantasia ottavi toni

A. de Cabezón (c. 1510-1566) - Canción glosada Anchor che col partire (naar C. de Rore)
Tiento del primer tono

Hoofdorgel
M. Weckmann (1616-1674) - O Lux beata trinitas
Primus Versus a 5 Im vollen Werck
Secundus Versus a 4 Choral in Cantu (manualiter vel si placet pedaliter)
Tertius Versus a 4
Quintus Versus Auff 2 Clavier

J.S. Bach (1685-1750)
Fantasia pro organo a 5 Voc. Cum pedali obligato in c, BWV 562
Passacaglia in c, BWV 582