Zaterdagmiddag in de Stevens

Jeroen Koopman
22
June
16:30 uur
Jeroen Koopman

Wie op zaterdag in de binnenstad van Nijmegen is, kan de Stevenskerk binnenlopen en even heerlijk gaan zitten genieten van mooie live muziek. Er wordt muziek gezongen en gespeeld die speciaal op de akoestiek van de Stevenskerk is afgestemd. Toegang vrij, met collecte bij de uitgang (bijdrage van 5 euro)

Jeroen Koopman (Amsterdam, 1991) begon op zevenjarige leeftijd met pianoles bij zijn vader, Arthur Koopman. Van hem kreeg hij ook zijn eerste orgellessen. Jeroen vervolgde zijn lessen bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in 2006 werd toegelaten tot de afdeling Jong Talent. In 2009 werd hij toegelaten tot de hoofdvakopleiding.
Momenteel is Jeroen bezig met zijn masterstudie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Daar volgt hij tevens lessen bij gastdocent Louis Robilliard voor het Franse repertoire. Improvisatieles volgde hij bij Miklós Spányi. Verder volgde hij masterclasses bij onder andere Ben van Oosten, Leo van Doeselaar, Zsigmond Szathmáry, Peter Planyavski en Thierry Escaich. Voor zijn studie kerkmuziek volgde hij lessen bij onder andere Christiaan Winter en liep hij stage bij Jan Hage in de Domkerk te Utrecht.
Als concertorganist speelde Jeroen op verschillende belangrijke podia. Op de 130e verjaardag van het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam verzorgde hij op het Maarschalkerweerdorgel een gastoptreden op het galaconcert van 'Stichting Papageno' van Jaap van Zweden. Ook speelde hij onder andere in de concertserie van de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem en gaf hij soloconcerten in Duitsland en het Internationaal Orgelfestival van Treviso in Italië . Daarnaast voerde hij meerdere premières uit, waaronder de uitvoering  van het stuk ‘The Organ’ van Piet Kee met vijf orgels in het Orgelpark te Amsterdam.
Sinds zijn veertiende is Jeroen ook actief als kerkorganist. Daarnaast is hij betrokken bij concerten als basso continuo speler en is hij de vaste repetitor van verschillende koren. Ook is hij actief bij het spelen in theater- en operaproducties, waaronder de opera ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart. Verder geeft hij pianoles op muziekschool ‘Opmaat’ in Haarlem.
In 2015 heeft Jeroen zijn eerste cd opgenomen. Samen met  zijn vader Arthur Koopman, op het orgel van de Noorderkerk te Amsterdam. Ook heeft hij een youtube-kanaal waar hij zijn eigen video’s publiceert.

Programma

Koororgel
Jan Pieterszoon Sweelinck – Fantasia Cromatica SwWV 258

König-orgel
Johann Sebastian Bach – Allegro uit Concerto a moll Vivaldi BWV 593

Felix Mendelssohn Bartholdy – uit Sechs Sonaten für die Orgel opus 65, 1844-45
Sonata VI d moll
-    Choral mit Variationen ‘Vater unser im Himmelreich’
-    Fuga
-    Finale

Johann Sebastian Bach - Prelude en Fuga in C groot BWV 547