Concertagenda

Concertzomer 2023

In het concertseizoen 2023 komt het König-orgel weer volop tot klinken, nadat het vorig concertseizoen wegens een verbouwing niet gebruikt kon worden. Maar vanwege het succes in het seizoen 2022 van de intieme concerten met alleen het Ardennen-orgel in het koor van de Stevenskerk, blijft de Nijmeegse Orgelkring ook doorgaan met deze kleinschalige dubbelconcerten waarbij twee organisten die in oude muziek zijn gespecialiseerd hun muziek verrijken met zang en viola da gamba. Van harte welkom!

De toegangsprijs voor de concerten bedraagt €15,- inclusief transactiekosten.
Tickets zijn bij voorkeur online te bestellen via de webshop van Ik ben aanwezig. Mocht dit een probleem zijn, dan kan met gepast contant geld ook bij de kassa worden betaald.

 

konig-orgel-msk

20 juni 2023

20:30 uur

Podt, Van Berkum, Langeveld, Luijmes

Met een drankje luisteren naar concertante werken én meedoen aan een quiz met luistervragen rondom het orgel, orgelmuziek en aanverwante onderwerpen. Vier Nijmeegse organisten – Jetty Podt, Berry van Berkum, Joost Langeveld en Dirk Luijmes – nemen hiervoor plaats achter de speeltafel van het König-orgel.

_______________________________________________________________________________________________

 

De Eerste Nationale Orgel Pubquiz was een zeer geslaagd begin van onze concertzomer. Bekijk hier een korte impressie die Omroep Gelderland van dit bijzondere evenement maakte.

 

Erwin Wiersinga

27 juni 2023

20:30 uur

Erwin Wiersinga

Het kerklied Vater unser im Himmelreich dat door Maarten Luther is gedicht en gecomponeerd heeft een prachtige combinatie van tekst en melodie die heel veel componisten heeft geïnspireerd. De barokke componist Johann Ulrich Steigleder maakte maar liefst 40 bewerkingen van het lied. Wiersinga speelt van hem een Toccata.

 

dirk luijmes 2023

4 juli 2023

20:30 uur

Dirk Luijmes

Dirk Luijmes maakte een mooie keuze uit de vele orgelwerken van Bach. De Preludium en fuga in e-moll is monumentaal: een van de meest uitgebreide preludia en fuga’s, concertant en virtuoos. Alsof een groot orkest speelt, afgewisseld met solopassages. De Triosonate in d is speelse kamermuziek met voor beide handen en de voeten een zelfstandige partij, waardoor het lijkt alsof drie solisten samenspelen.

 

Peter van de Velde

11 juli 2023

20:30 uur

Peter Van de Velde

Centrale figuur in het programma is Johann Sebastian Bach. Rond hem componisten die hem hebben geïnspireerd en die hij op zijn beurt zelf inspireerde. Zo was Bach geraakt door het werk van de Franse barokcomponist Nicolas de Grigny. Die invloed is onder andere terug te horen in het Pièce d’orgue. De muziek van Bach kreeg pas na ‘herontdekking’ door Mendelssohn navolging, in nieuwe composities of transcripties.

 

Jan_Hage

25 juli 2023

20:30 uur

Jan Hage

Een herdenking van twee componisten. Vanwege het 150ste geboortejaar van Max Reger speelt Jan Hage één van diens drie grote koraalfantasiën, die Reger in zeer korte tijd heeft gecomponeerd na kritiek op zijn fantasie en vindingrijkheid. Halleluja, Gott zu loben bleibe meine Seelenfreud is de laatste uit de serie. De tweede gedachtenis is in de Stevenskerk zeer op zijn plaats en gaat uit naar Jan Welmers, die in zijn leven lange tijd organist was van het König-orgel. Een vertolking van de compositie Memories III hoeft dan geen nadere uitleg.

 

Peter van Dijk

1 augustus 2023

20:30 uur

Peter van Dijk en Hester Westra

Muziekreis door 17e-eeuws Europa
Dit is het eerste concert waarin alleen het historische Ardennen-orgel klinkt en het König-orgel even zwijgt. Het concert in het koor van de kerk heeft een intieme sfeer. Organist Peter van Dijk neemt u met mezzosopraan Hester Westra mee op reis door het 17e-eeuwse Europa. In een afwisseling van orgel solo, zang begeleid door orgel en  solozang, hoort u instrumentale werken en liederen van Nederlandse, Belgische, Duitse, Engelse, Franse, Italiaanse en Spaanse bodem.

 

Leendert Verduijn

8 augustus 2023

20:30 uur

Leendert Verduijn

De wervelende openingsouverture van het oratorium Paulus van Felix Mendelssohn heeft het koraal Wachet auf ruft uns die Stimme als thema. Dit stuk is oorspronkelijk gecomponeerd voor orkest en later bewerkt voor orgel. Johann Sebastian Bach componeerde eerst de cantate Wachet auf en bewerkte later zelf het middendeel daaruit voor orgel, in de serie Schübler Choräle. Max Reger maakte zowel een korte prelude als een grote koraalfantasie over het lied.

 

Gerben Budding

15 augustus 2023

20:30 uur

Gerben Budding

In veel Europese landen is Maria ten Hemelopneming een nationale feestdag. In Nederland is dit hoogfeest van de Katholieke kerk verschoven naar de zondag erna. Gerben Budding viert het wel op de officiële feestdag, omdat Maria een grote inspiratiebron is voor componisten: Marcel Dupré componeerde de Vêpres du commun des fêtes de la Sainte Vierge, Johann Sebastian Bach heeft een grote fuga geschreven op de melodie van het Magnificat, de lofzang van Maria.

 

Frankenberg_klavecimbel

22 augustus 2023

20:30 uur

Emmanuel Frankenberg en Nick Milne

Lyrisch, virtuoos en grillig
In het tweede koorconcert komt opnieuw de 17e eeuw tot leven, maar dan met verschillende muziekvormen uit de renaissance en barok voor orgel, virginaal en viola da gamba, met solowerken van onder andere de grote Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck, en Engelse, Spaanse en Italiaanse componisten uit die tijd.

 

IMG_1427

29 augustus 2023

20:30 uur

Jetty Podt

Een fantasie, een dagdroom, een mijmering, of een groots visioen: zonder de kracht van de verbeelding zou het leven plat en eendimensionaal zijn. De verbeelding brengt mensen in beroering en vervoering, ze opent nieuwe vergezichten en maakt het alledaagse bijzonder. Sluit je ogen en laat je meenemen door de muzikale fantasie van Franse topcomponisten als Maurice Duruflé, Jehan Alain, Olivier Messiaen, Louis Vierne en César Franck.

 

Boerema en De Graaf

5 september 2023

20:30 uur

Hayo Boerema en Dick de Graaf

Dick de Graaf en organist Hayo Boerma treden regelmatig als duo Split Level op in kerkgebouwen in en rond Rotterdam, vaak als onderdeel van festivals zoals het Rotterdamse orgelfestival en het Northsea Round Town. De essentie van hun spel: ongehinderd door de afstand tussen de Graaf beneden in de kerk en Boerema hoog boven achter het orgel ontspint zich spontaan een intense en spannende muzikale interactie.

 

The King of Kings (1927)

12 september 2023

20:30 uur

Berry van Berkum

The King of Kings is een groots verhaal zoals alleen de legendarische Amerikaanse filmmaker Cecil B. DeMille kan vertellen. Deze zwijgende film uit 1927 met een cast van duizenden figuranten en een voor Hollywood buitenproportioneel budget vertelt het leven en lijden van Jezus Christus. DeMille slaagde erin om een film te maken die zowel spectaculair als devoot is. Van Berkum speelt live de orgelbegeleiding bij de film.