Dirk-Luijmes-foto2

28 juni

20:30  - 21:30 uur

Dirk Luijmes

Het programma is vooral gewijd aan César Franck, die 200 jaar geleden ( in 1822 dus) werd geboren. Nu het König-orgel niet te gebruiken is, lijkt het Nijmeegse publiek juist dit jaar niet te kunnen genieten van zijn grotere orgelwerken.  Lijkt… want Dirk Luijmes speelt op zijn Mustel o.a. Choral 2 en Pièce Héroïque.

Voorafgaand aan Franck  speelt Luijmes op het koororgel muziek van Frescobaldi.

Dirk Luijmes won prijzen bij (inter)nationale orgel-concoursen en trad op van Letland tot Chili. Hij profileert zich onder meer als harmoniumspeler en liet tal van componisten voor zijn instrument schrijven.
Luijmes concerteerde met vele vooraanstaande ensembles (waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, het NDR Chor en het Nederlands Kamerkoor). In Carnegie Hall (New York) verzorgde hij de Amerikaanse première van het voor hem geschreven First Harmonium Concerto van Martijn Padding, begeleid door het ASKO- Schonberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw. Hij is artistiek leider van de Stichting Longen & Tongen en werkt als tekstschrijver (voor het Concertgebouw). Luijmes nam diverse cd’s op, o.a. met een door hem ontdekte suite van Froberger en een bejubelde vierdelige Harmoniumatlas. In 2021 publiceerde hij een boek over de Mattheuspassie: ‘Oo lamm Kottes, oensjoeldieg’.